Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
23 Април в 10:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Децата със спинална мускулна атрофия продължават да чакат за лечение у нас
AКРОСС/ Децата със спинална мускулна атрофия продължават да чакат за лечение у нас, въпреки отпуснатите от държавата средства. В „Александровска болница"вече е оборудван специален кабинет, а лекарите са преминали през обучение.
Проблемът да не може да започне лечението на децата сега е, че все още не е регламентирано приложението. Разбира се, Министерство на здравеопазването изпрати официална позиция, че тези пациенти могат да бъдат лекувани по клинична пътека 60, но тази клинична пътека е написана преди 20 години. В нея въобще не е регламентирано интратекалното приложение на медикамента. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин"проф. Ивайло Търнев от „Александровска болница", ръководител на експертния център по наследствени неврологични заболявания.
Освен това изисква шест дена престой, пет плюс един, което означава, че пациентите трябва да пролежават в месеца три пъти по шест дни, общо 18 дни. Едновременно с това в клиничната пътека не е регламентирано много от нещата, които са влезли в протокол, има международен протокол за приложение на медикамента, добави проф. Търнев. Касата изпълни своите задължения и вече има разрешителни за лечението, каза той.
Със сигурност сина ми е доста по-добре. Стефан беше оценен преди четвъртата инжекция, последната, която му сложиха от зареждащите дози. Неговия резултат беше 42 точки, преди това му беше 33, така че има сериозно подобрение и той самия се чувства доста по-енергичен
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?