Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
08 Октомври в 15:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Консумацията на червеното месо и връзката му с рака
AКРОСС/ Въпреки че червеното месо е отличен източник на протеини и желязо, то съдържа и големи количества наситени мазнини, които могат да повишат нивото на холестерола в кръвта. Освен това, когато се готви при високи температури, високопротеиновите храни като червено месо могат да произведат канцерогени.
Има доказателства, че консумацията на големи количества червено месо повишава риска от колоректален рак както при мъжете, така и при жените. Въпреки че многобройните проучвания не са напълно последователни, те отчитат положителна връзка между консумацията на червено месо и рака на дебелото черво.
Съществуват няколко механизма, които се стремят да обяснят връзката между консумацията на червено месо и рака на дебелото черво. Специфичното съдържание на мастни киселини в червеното месо може да бъде особено вредно. Но мастните киселини в говеждото месо се припокриват по съдържание с тези в млечните продукти, които не са свързани с рака на дебелото черво. Мазнините от червеното месо обаче се усвояват по-трудно през тънките черва, отколкото мазнините от други източници, следователно, по-голямо количество от тях може да достигне до дебелото черво.
Също така високите нива на консумация на червено месо могат да повишат концентрациите на желязо във фекалиите, което може да повлияе на риска от рак на дебелото черво чрез генериране на хидроксилни радикали
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 15:54 - Тайната на оптималното здраве е проста Днес в 11:54 - Колкото по-бавно ходим – толкова повече стареем Днес в 10:54 - На 17 октомври БЛС ще връчи традиционните си награди Лекар на годината 2019 Днес в 10:27 - Kaufland България подкрепя първия по рода си у нас филмов проект за детското здраве 14 Октомври в 19:00 - Безплатно поставяне на силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст до края на месец ноември 2019 г. 14 Октомври в 17:00 - Здравната каса реимбурсира 1500 сензора за кръвна захар 14 Октомври в 14:54 - Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите 14 Октомври в 13:00 - Представиха българската платформа за е-здравеопазване Consento 14 Октомври в 13:00 - Четирима получиха втори живот в навечерието на Европейския ден на донорството 14 Октомври в 11:27 - Проф. д-р Никола Владов: Денят на донорството е важен