Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
06 Октомври в 09:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4 процента
/КРОСС/ Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4 процента, съобщи директорът на Националния център по трансфузионна хематология. Въпреки това, страната ни остава на едно от последните места в Европа по брой кръводарители, информира БНТ.
Кръвните центрове в страната вече разполагат и със съвременна апаратура за изследване на дарената кръв. България вече ще изследва с най-съвременната технология. По думите на Д-р Ваня Йорданова от Национален център по трансфузионна хематология,тестовете, които са използвани, досега, не са позволявали да бъдат открити заразени хора, в рамките на до 45 дни назад.
С NAT- технологията Хепатит B, C и ХИВ се откриват до пет дни след заразяването, уточни Д-р Ваня Йорданова. Вероятността за предаване на инфекция чрез кръв, практически се свежда до нула. "Ние си работехме, както трябва, тестовете, които използваме, са на световно ниво", допълни д-р Йорданова. С новата технология, донорът ще разбира по-рано, ако кръвта му е заразена. Така терапията ще започне навреме, а лечението ще е по-евтино. Освен това, плазмата, която се отделя при вземане на кръв и се използва за производство на някои лекарства, вече ще се изследва у нас. Оборудването и обучението на специалистите за NAT-технологията се поема от програма на Образователното министерство. Здравното се ангажира да осигури средства за консумативите, нужни за изследванията.
 
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 15:54 - Тайната на оптималното здраве е проста Днес в 11:54 - Колкото по-бавно ходим – толкова повече стареем Днес в 10:54 - На 17 октомври БЛС ще връчи традиционните си награди Лекар на годината 2019 Днес в 10:27 - Kaufland България подкрепя първия по рода си у нас филмов проект за детското здраве 14 Октомври в 19:00 - Безплатно поставяне на силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст до края на месец ноември 2019 г. 14 Октомври в 17:00 - Здравната каса реимбурсира 1500 сензора за кръвна захар 14 Октомври в 14:54 - Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите 14 Октомври в 13:00 - Представиха българската платформа за е-здравеопазване Consento 14 Октомври в 13:00 - Четирима получиха втори живот в навечерието на Европейския ден на донорството 14 Октомври в 11:27 - Проф. д-р Никола Владов: Денят на донорството е важен