Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
03 Октомври в 09:00 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Отчетоха превишение на финните прахови частици във въздуха над Пловдив
/КРОСС/ Цели 52 дни с превишение на фините прахови частици в района на Пловдив са измерени от станцията на екоинспекцията в Каменица през миналия отоплителен сезон. А другият пункт - в район „Тракия", е отчел 68 дни. Според община Пловдив причината за мръсния въздух е отоплението с печки тип Чудо. Те трябва да бъдат подменени с по-екологични уреди. За това ще бъдат отпуснати 14 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда". До този момент интересът е слаб. Едва около 500 души са подали заявление в общината, че искат да заменят старите си печки. Други се притесняват от високите сметки за ток.
С предвидените средства ще могат да се сменят уредите на около 3000 домакинства. Сметките за ток и газ ще се плащат от собствениците. Те ще подлежат и на проверка дали използват новите отоплителни уреди. Климатици и пелетни камини ще се дават обаче само на хора в санирани жилищни сгради. Незаконните постройки в Шекер махала не отговарят на условията, а живеещите в тях признават, че през зимата горят в печките си всякакви боклуци. И тази есен обаче най-вероятно няма да има подобрение на въздуха в Пловдив, защото екологичните уреди ще се дават най-рано през есента на 2020 година.
БТВ, „Тази сутрин" 
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 15:54 - Тайната на оптималното здраве е проста Днес в 11:54 - Колкото по-бавно ходим – толкова повече стареем Днес в 10:54 - На 17 октомври БЛС ще връчи традиционните си награди Лекар на годината 2019 Днес в 10:27 - Kaufland България подкрепя първия по рода си у нас филмов проект за детското здраве 14 Октомври в 19:00 - Безплатно поставяне на силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст до края на месец ноември 2019 г. 14 Октомври в 17:00 - Здравната каса реимбурсира 1500 сензора за кръвна захар 14 Октомври в 14:54 - Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите 14 Октомври в 13:00 - Представиха българската платформа за е-здравеопазване Consento 14 Октомври в 13:00 - Четирима получиха втори живот в навечерието на Европейския ден на донорството 14 Октомври в 11:27 - Проф. д-р Никола Владов: Денят на донорството е важен