Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
07 Октомври в 09:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Д-р Таня Андреева: На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да бъде изпълнено
AКРОСС/ На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да бъде изпълнено. Няма как министърът да раздаде заплати на медицинските сестри, лекарите и акушерките, тъй като болниците получават пари за дейности. Това заяви бившият здравен министър д-р Таня Андреева в сутрешния блок на БТВ.
Парите са дадени, само че по друга схема. Затова се е минало на вариант тези пари да се отпуснат от резерва на НЗОК. Това е законовият механизъм, коментира от своя страна бившият директор на УМБАЛСМ„Пирогов"доц. Спас Спасков.
Парите, които НЗОК плаща са за дейност. Директорите на лечебните заведения решават как да бъдат разпределени тези пари, уточни д-р Андреева.
Д-р Спасков коментира, че за да стигнат парите до медицинските сестри, са се завишили цените на клиничните пътеки. Но те ще се дадат за работа. Отмина времето, когато се даваха пари", подчерта Спасков.
Това е изкуствено завишаване. Наблюдава се една тревожна тенденция, министърът да се намесва в работата на НЗОК. Не може, защото той е обещал нещо, да нареждана управителя на НЗОК какво да прави, подчерта Таня Андреева. Има два основни проблема в системата на здравеопазването - недостатъчно средства, които се дават и финансирането на извършената дейност на малките лечебни заведения.
Доц. Спасков допълни, че в тези лечебни заведения не се прави никакъв опит за реорганизация на работата. Това, което е неработещо звено, единствено трупа разходи и това е голям проблем, заяви Спасков
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 15:54 - Тайната на оптималното здраве е проста Днес в 11:54 - Колкото по-бавно ходим – толкова повече стареем Днес в 10:54 - На 17 октомври БЛС ще връчи традиционните си награди Лекар на годината 2019 Днес в 10:27 - Kaufland България подкрепя първия по рода си у нас филмов проект за детското здраве 14 Октомври в 19:00 - Безплатно поставяне на силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст до края на месец ноември 2019 г. 14 Октомври в 17:00 - Здравната каса реимбурсира 1500 сензора за кръвна захар 14 Октомври в 14:54 - Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите 14 Октомври в 13:00 - Представиха българската платформа за е-здравеопазване Consento 14 Октомври в 13:00 - Четирима получиха втори живот в навечерието на Европейския ден на донорството 14 Октомври в 11:27 - Проф. д-р Никола Владов: Денят на донорството е важен