Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
15 Април в 13:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Толкова ли са вредни колбасите?
AКРОСС/ Колбасите са нормална част от менюто на всеядния човек, но все по-често се говори за вредите от тяхната консумация.
Основателни ли са притесненията? Има ли „здравословни“ месни продукти?
Как се увеличава рискът в зависимост от количествата? На всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим в настоящата статия. 
Червеното и птичето месо са отличен източник на протеин, витамини от В-групата, желязо и цинк. За съжаление, когато бъдат преработени във вид на колбаси, те наистина могат да увеличат риска от рак. И по-специално – от рак на дебелото черво. 
Една от водещите организации за изследване на рака в САЩ – American Institute for Cancer Research, е установила че дори 15 грама колбаси на ден (еквивалентът на парче шунка) повишават риска от колоректален рак с 4%. А повечето хора не се задоволяват с подобни количества. По-типичният сценарий, при който ядем 50 грама преработено месо дневно, се свързва с цели 18% увеличен риск.
За сравнение, непреработеното червено месо все още не е доказан причинител на рак.
Някои изследвания откриват връзка с рак на дебелото черво при дневна консумация, надвишаваща 100 грама. Затова и стандартната препоръка на здравните власти по света е за „ограничаване“ на червеното месо и „избягване“ на колбасите. 
Откъслечни данни сочат, че приемът на преработени меса се свързва и с рак на стомаха
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?