Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
18 Април в 17:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Всеки трети българин не знае къде се намира черният дроб в човешкото тяло
Anbsp;/КРОСС/ Основни факти:

Черният дроб не боли. Затова специалистите препоръчват профилактично изследване на черния дроб веднъж годишно.
Близо 60% от българите рядко или никога не са си правили ехографско изследване на черния дроб, а почти 50% никога не са предприемали специализирано кръвно изследване.
Една от причините за чернодробни заболявания е количеството на приеман алкохол, но не и неговото качество. Освен това, съществуват още множество други фактори, които влияят негативно на най-големия орган с над 500 жизненоважни функции в нашето тяло.

Всеки 5-ти българин има най-обща информация относно черния си дроб и неговите функции, показват данните на онлайн проучване „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб", показват данните от представително маркетингово проучване на агенция BluePoint, през април 2019. Почти всички запитани възприемат черния дроб като много важен (96%), а преобладаваща част от изследваните лица споделят, че имат основни познания за неговото функциониране (57.2%). Въпреки това, делът на хората, които профилактично преглеждат черния си дроб е много нисък, а в повечето случаи заболяванията на черния дроб се регистрират, когато болестта е напреднала и възможностите за възстановяване са ограничени. Всеки трети българин погрешно смята, че колкото е по-качествен алкохолът, който се приема, толкова е по-малък рискът от чернодробно заболяване
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?